Διαταραχές της Γεύσης

Διαταραχές της Γεύσης

Οι διαταραχές της γεύσης είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα που συχνά επηρεάζει τις διαπροσωπικές και διατροφικές συνήθειες του ατόμου και μπορεί να το οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη ή διατροφικές ανεπάρκειες.

Η δυσγευσία αναφέρεται στην επίμονη ανωμαλία της γεύσης, η υπογευσία στη μειωμένη αίσθηση της γεύσης και η αγευσία στην εξάλειψη της γεύσης.

Οι παράγοντες που προκαλούν δυσγευσία και γενικότερα την αλλαγή της γεύσης είναι πολλοί και διάφοροι, τοπικοί ή/και συστηματικοί:

Οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:
 
 
Οι κυριότεροι γενικοί παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με διαταραχές της γεύσης είναι:
Επίσης, πληθώρα φαρμάκων έχει ενοχοποιηθεί (>200) για την πρόκληση διαταραχών της γεύσης όπως είναι τα αντιισταμινικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιμικροβιακά, τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιψυχωσικά, τα αντισηπτικά, τα οπιοειδή, και τα υπογλυκαιμικά.
 
Διάγνωση
 
Στην εξέταση της γεύσης ο ασθενής απαντά σε διάφορες χημικές συγκεντρώσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμή κάποιων γεύσεων ή εφαρμογή χημικών ουσιών κατευθείαν σε συγκεκριμένες περιοχές της γλώσσας. Η ανωμαλία στη γεύση συχνά συνδέεται ή προειδοποθεί για παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η διαβήτης, η υπέρταση, αλλά και εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος, όπως το Alzheimer και το Parkinson.
 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, περίπου το 40% των ανθρώπων με κλινική κατάθλιψη πάσχει από δυσγευσία, ενώ στο 1/3 των περιπτώσεων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού οι ασθενείς αναπτύσσουν δυσγευσία και στη συνέχεια υπογευσία.Λόγω της ποικιλίας των αιτίων της δυσγευσίας, υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσγευσίας. Αυτές περιλαμβάνουν το τεχνητό σάλιο, την πιλοκαρπίνη, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, αλλαγές στη φαρμακευτική θεραπεία, και το άλφα λιποϊκό οξύ.

Ευτυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 70% των ασθενών αναφέρουν κάποια στιγμή απότομη εξαφάνιση της διαταραχής της γεύσης και επαναφορά της φυσιολογικής μετά από 10 μήνες ταλαιπωρίας κατά μέσο όρο.