Αρχική / Ωτορινολαρυγγολογία / Η ΜΥΤΗ / Παραρρινοκολπίτιδα

Παραρρινοκολπίτιδα

Παραρρινοκολπίτιδα

Χρόνια Ιγμορίτιδα - Παραρινοκολπίτιδα - Ρινικοί Πολύποδες > Η αξονική τομογραφία σπλαγχνικού κρανίου δίνει τη διάγνωση της χρόνιας παραρινοκολπίτιδας

Τι Είναι

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι οι κοιλότητες εκείνες του προσώπου που περιβάλουν τη ρίνα (μύτη) και ως συγκοινωνούντα δοχεία με αυτή σαφώς επηρεάζονται και επηρεάζουν τη λειτουργία της. Όμως έχουν συσχέτιση και με τους βρόγχους αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι στη σύγχρονη ιατρική συζητάμε για ενιαίους αεραγωγούς και ότι ουσιαστικά οι αεραγωγοί ξεκινούν από τη μύτη.

Τα Συμπτώματα

Η χρόνια παραρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση η οποία αφορά στα ιγμόρεια άντρα, ιθμοειδείς, μετωπιαίους και σφηνοειδείς κόλπους. Βλεννοπυώδεις συλλογές σε μικρή ή μεγάλη έκταση σε αυτούς δυσχεραίνουν την αναπνοή, την οξυγόνωση και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τα συμπτώματα είναι:

Οι εκδηλώσεις μπορεί να συμβαίνουν συνεχώς ή κατά κύματα

Οι ασθενείς επίσης μπορεί να εμφανίζουν διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης. 

Οι παραρρίνιοι κόλποι καλύπτονται από βλεννογόνο και η δημιουργία καλοσχηματισμένων προσεκβολών του είναι οι ρινικοί πολύποδες οι οποίοι προκαλούν συμπτωματολογία διαρκούς συμφόρησης, ανοσμίας, αγευσίας και κακής αναπνοής. Μπορεί να υπάρχουν μόνοι τους ή να συνυπάρχουν με άσθμα, αλλεργία στην ασπιρίνη (σύνδρομο Samter).

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε να μην εξελιχθεί η νόσος και για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση

Η Διάγνωση
 
Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας γίνεται μέσω της ρινοσκόπησης και της ρινικής ενδοσκόπησης. Η αξονική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου καθορίζει την έκταση της παθολογίας.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη, ώστε να μην εξελιχθεί η νόσος και για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία
 
Η θεραπεία μιας οξείας παραρρινοκολπίτιδας απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά για διάστημα δύο εβδομάδων. Παράλληλα πρέπει να εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό και τοπικά αποσυμφορητικά για καλύτερη παροχέτευση των ρινικών εκκρίσεων. Αναλόγως χρησιμοποιούνται παυσίπονα και αντιπυρετικά.
 
Όταν τα επεισόδια οξείας παραρρινοκολπίτιδας πληθύνουν ή όταν αυτή δεν θεραπεύεται επαρκώς, τότε θεωρούμε πως η κατάσταση μεταπίπτει σε χρονιότητα. Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα απαιτείται θεραπεία με κορτικοστεροειδή και ρινοπλύσεις για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση του πάσχοντος κόλπου και λήψη δείγματος για καλλιέργεια και εντοπισμό του υπεύθυνου μικροοργανισμού. Μπορεί να χρειαστεί να κατευθυνθεί η θεραπεία στην άρση του αιτιολογικού παράγοντα που προκαλεί τα επανειλημμένα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας (αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων, θεραπεία σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, θεραπεία υπεύθυνου δοντιού κλπ). Τελευταία λύση αποτελούν επεμβάσεις, απλές οι ριζικές, που εφαρμόζονται στους πάσχοντες κόλπους και λύνουν το πρόβλημα οριστικά.