Αρχική / Ωτορινολαρυγγολογία / Η ΜΥΤΗ / Ροχαλητό - Απνοια στον Ύπνο

Ροχαλητό - Απνοια στον Ύπνο

Ροχαλητό - Απνοια στον Ύπνο

 

Τί είναι ροχαλητό; 

Ροχαλητό λέγεται η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο, προερχομένου από κραδασμούς των φαρυγγικών τοιχωμάτων. Ο χαρακτηρισμός του ροχαλητού ως διαταραχής είναι κατ' αρχήν εσφαλμένος, μιας και οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες νύχτες, σε κάποια φάση του ύπνου, ιδίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι. 
 
Το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται. Το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά. Το ροχαλητό συνήθως προκαλείται επειδή υπάρχει κάποιου είδους απόφραξης στην ελεύθερη δίοδο του αέρα στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος. 
 
Ποιοι παράγοντες προκαλούν ροχαλητό;
  1. Το σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα της μύτης,
  2. Στις υπερτροφικές ρινικές κόγχες, 
  3. Τη μακρά σταφυλή,
  4. Τη μακρά μαλθακή υπερώα, 
  5. Τις υπερτροφικές αμυγδαλές, 
 
Πότε είναι παθολογικό το ροχαλητό;

Παθολογική
 σημασία αποκτά το ροχαλητό, όταν έχει αρνητικς συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Γενικως, νοσηρό ροχαλητό θεωρείται αυτό που συνοδεύεται από άπνοιες (σημαντική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται κάθε διακοπή του αναπνευστικού κύκλου για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου).
Το νοσηρό ροχαλητό διακρίνεται από το φυσιολογικό μέσω των χαρακτηριστικών του, αλλά κυρίως μέσω των αποτελεσμάτων του στην υγεία του ατόμου. Σε αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας, πρωινούς πονοκεφάλους, διανοητική έκπτωση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων. 
 

Η πτώση του οξυγόνου στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουμε υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. 
 
Επομένως, το ροχαλητό και η άπνοια, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν σε αυτούς που κοιμούνται μαζί μας, μπορούν να είναι και σημαντική απειλή για την υγεία μας.