Αρχική / Ωτορινολαρυγγολογία / ΣΤΟΜΑ-ΦΑΡΥΓΓΑΣ / Καρκίνος του Στοματοφάρυγγα

Καρκίνος του Στοματοφάρυγγα

Καρκίνος του Στοματοφάρυγγα
Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος είναι μια καλά εδραιωμένη γνώση που επιβεβαιώνεται καθημερινά καθώς νέα στατιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
 
Όπως είναι γνωστό το κάπνισμα ενοχοποιείται για τον καρκίνο του λάρυγγα, του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου.

To 50 - 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου οφείλονται στο κάπνισμα.
Γενικότερα, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα προκαλούνται από το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ ή και από τα δύο μαζί. Οι εν λόγω καρκίνοι εκδηλώνονται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. 

'Aλλοι παράγοντες που αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στόματος: 
Σημεία και Συμπτώματα: 
Όσο πιο γρήγορα ανιχνευτεί ένας καρκίνος της στοματικής κοιλότητας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. 
Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του στόματος ή του φάρυγγα πέφτουν δραματικά όταν ο καρκίνος της περιοχής αυτής εξαπλωθεί, δηλαδή κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή περιοχές του σώματος.
 
Θεραπευτική αντιμετώπιση 

Στοματοφάρυγγας:
 Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και την επιθετικότητα της νόσου, την θέση του όγκου και την γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Υποφάρυγγας: Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου, την διατήρηση όσο το δυνατόν φυσιολογικών επιπέδων της ικανότητας του ασθενούς να ομιλεί, τρώει και αναπνέει, και την γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Οι κύριςσ θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. 

ΔΙΑΚΟΠΗ του καπνίσματος ωφελεί οποτεδήποτε κι αν επιτευχθεί. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιοπάθειας και πνευμονοπάθειας, ανεξαρτήτως της ηλικίας.