Τι είναι ίλιγγος; 

Ο ίλιγγος και οι προσβολές της ζάλης είναι κάτι από το οποίο υποφέρουν πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν.
Ως ίλιγγος περιγράφεται η ψευδής αίσθηση κινήσεως ενώ το κεφάλι και το σώμα μας παραμένουν ακίνητα. Μπορεί να νομίζει κάποιος ότι πέφτει ή παραπατά ή τρικλίζει ή περπατά «πάνω σε σύννεφο» ή πιο συχνά ότι ο ίδιος ή το δωμάτιο που βρίσκεται στριφογυρίζουν. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να συνοδεύεται από ναυτία ή και εμέτους.
Ο ίλιγγος παρά το ότι είναι σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνο και με την κατάλληλη θεραπεία αλλά και με λίγη υπομονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Στο ΕΥίασις ο εξειδικευμένος Νευροωτολόγος-ΩΡΛ θα διερευνήσει, ενδελεχώς, την κάθε περίπτωση για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ασθενούς. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις με το ασφαλιστικό σας ταμείο.

Τι προκαλεί την ζάλη; 

Ίλιγγος αποκατάσταση.ent

Ίλιγγος αποκατάσταση

Στο εσωτερικό του αυτιού μας υπάρχει μικρός χώρος που είναι γεμάτος με υγρό (ο λαβύρινθος). Περιέχει ευαίσθητο μηχανισμό ο οποίος μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος μας. Τα μηνύματα από το λαβύρινθο μεταφέρονται στον εγκέφαλο ο οποίος μας πληροφορεί αν και πώς κινούμαστε, ακόμα και όταν έχουμε τα μάτια κλειστά. 

Μία από τις συνηθισμένες αιτίες του ιλίγγου είναι να μην λειτουργεί αποτελεσματικά αυτός ο μηχανισμός με συνέπεια, παρά το ότι το κεφάλι μας είναι ακίνητο, ο εγκέφαλος νομίζει ότι κινούμαστε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μηνύματα που δίνουν τα μάτια και το υπόλοιπο σώμα μας. Τελικά, το μπέρδεμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δυσάρεστη κατάσταση του ιλίγγου.
Αλλη αιτία του ιλίγγου μπορεί να είναι η ανεπαρκής αιμάτωση του λαβυρίνθου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές καταστάσεις όπως στην αρτηριοσκλήρυνση, το σπασμό των αγγείων του λαβυρίνθου, σε προβλήματα του αυχένα (αυτό που συχνά αναφέρεται ως άλατα), κ.α.
Ο ίλιγγος μπορεί επίσης να οφείλεται σε ιώσεις ή φλεγμονές του λαβυρίνθου. Πολύ πιο σπάνια σε όγκους ή άλλες παθήσεις του εγκεφάλου. Γι αυτό η εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη, ώστε να αποκλείσει αυτή τη μικρή έστω πιθανότητα.
Επισκεφθειτε το ιατρείο ισορροπίας του ΕΥίασις για ολοκληρωμένη ιατρική διερεύνηση από τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο-Νευροωτολόγο. Με την ολοκλήρωση τον εξετάσεων και την διάγνωση της αιτιολογίας, η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.