Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και φαίνεται να αφορά στο 20% του γενικού πληθυσμού. Αφορά σε παρόμοια ποσοστά και τα δύο φύλα και η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι οποιαδήποτε, πιο συχνά όμως πρωτοεμφανίζεται σε νέους.

Αλλεργική Ρινίτιδα.ent

Αλλεργική Ρινίτιδα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι καταρροή, συμφόρηση (μπούκωμα), πταρμοί, κνησμός, οπισθορρινική έκκριση. Δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν όλα, είναι δυνατόν για παράδειγμα μια αλλεργική ρινίτιδα να χαρακτηρίζεται μόνο από καταρροή. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα από τα μάτια (επιπεφυκότες) όπως κνησμό, δακρύρροια, ερυθρότητα.

Αλλεργική Ρινίτιδα: Τα Αίτια

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, όχι όμως αποκλειστικό. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην ευαισθησία του οργανισμού και κατά συνέπεια στην υπερβολική αντίδρασή του σε ουσίες οι οποίες κανονικά είναι αβλαβείς και οι οποίες καλούνται αεροαλλεργιογόνα.
Τα συνηθέστερα αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: 

  • οι γύρεις
  • τα ακάρεα της οικιακής σκόνης,
  • τα επιθήλια των ζώων,
  • οι μύκητες.

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να είναι έγκαιρη διότι το 30% αυτών των ασθενών θα εμφανίσουν άσθμα ή η ίδια η ρινίτιδα θα εξελιχθεί σε πιο επίμονη τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.

Αντιμετώπιση:

Οι κύριες θεραπείες που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας  στο εξειδικευμένο κέντρο ΕΥίασις είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων η φαρμακοθεραπεία, ο βελονισμός, το θεραπευτικό ενδορρινικό ΕΥ-LLLT και οι εναλλακτικές θεραπείες όπως τα ιατρικά αιθέρια έλαια και η γεμμοθεραπεία. 

Επιπροσθέτως, η ειδική ανοσοθεραπεία είναι μόνη θεραπεία, η οποία όχι μόνον ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ασθενών, αλλά εξουδετερώνει και την αιτία τους. Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται μετά την ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου, για την απευαισθητοποίηση του ασθενούς από την δράση του.