Το αίσθημα ότι κάτι στάζει προς τα κάτω από το πίσω μέρος της μύτης, οφείλεται στην συσσώρευσης βλέννας στον ρινοφάρυγγα. Ονομάζεται Οπισθορρινική Έκκριση και σύχνα μας προκαλέι ενόχληση ή πόνος στον λαιμό και βήχα, καθώς προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις εκκρίσεις.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί από μεγάλη ποσότητα ή παχύρρευστες εκκρίσεις αλλά ακόμα και από προβλήματα των μυών του λαιμού και διαταραχές του μηχανισμού της κατάποσης.

Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτή η βλέννα παράγεται σε μικρή ποσότητα από τους αδένες της μύτης και μεταφερόμενη στο λαιμό αυτόματα, καταπίνεται ακούσια. Ο ρόλος της βλέννας αυτής είναι να καθαρίζει της μεμβράνες της μύτης και του λαιμού, να υγροποιεί τον εισπνεόμενο αέρα και να τον καθαρίζει από τα μικρόβια και τα αιωρούμενα σωματίδια σκόνης.

Οπισθορρινική έκκριση: τα αίτια

Αύξηση λεπτόρρευστων εκκρίσεων δυνατόν να οφείλεται σε:

 • Κοινό κρυολόγημα, γρίπη
 • Αλλεργία
 • Χαμηλές θερμοκρασίες
 • Καρυκευμένο φαγητό
 • Εγκυμοσύνη και άλλες ορμονικές διαταραχές
 • Φάρμακα όπως αντισυλληπτικά, αντιϋπερτασικά 
 • Ανατομικές ανωμαλίες όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος
 • Αγγειοκινητική ρινίτις
  Οπισθορρινική έκκριση.ent

  Οπισθορρινική έκκριση

 

Αύξηση παχύρρευστων εκκρίσεων που συνήθως οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όπως η απουσία υγρασίας σε υψηλά θερμαινόμενους χώρους. Μία άλλη αιτία είναι οι φλεγμονές της μύτης και των παραρρινίων κόλπων ενώ στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις ύπαρξης ξένου σώματος στην μύτη.

Ελάττωση εκκρίσεων που δυνατόν να οφείλεται σε: α) Μακρόχρονη έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως π.χ καπνός, βιομηχανικές ουσίες, καυσαέρια αυτοκινήτων, οι οποίες ξηραίνουν και προκαλούν βλάβη στο ρινικό βλεννογόνο. Όταν οι εκκρίσεις ελαττωθούν γίνονται πιο παχύρρευστες από το φυσιολογικό και προκαλούν το ψευδές αίσθημα της αυξημένης βλέννας. β) Ανατομικές ανωμαλίες όπως π. χ σκολίωση του ρινικού διαφράγματος λόγω των αεροδυναμικών αλλαγών που υφίσταται η μύτη. γ) Ηλικία, λόγω της επερχόμενης ατροφίας και ξηρότητας του ρινικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο πυκνών εκκρίσεων που οι ηλικιωμένοι τις αντιλαμβάνονται σαν οπισθορρινική έκκριση.

Πως αντιμετωπίζουμε τις οπισθορρινικές εκκρίσεις;

Η παχύρρευστη βλέννα είναι πιο κολλητική και πιο πιθανή να προκαλέσει συμπτώματα. Κρατώντας την λεπτόρρευστή βοηθά στην αποφυγή συμφόρησης στα αυτιά και τους ρινικούς κόλπους. Ένας απλός τρόπος είναι η σωστή ενυδάτωση με άπλετο νερό.

Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Αλατούχα ρινικά σπρέι ή ρινοπλύσεις, για να απομακρύνονται οι βλέννες, βακτήρια, αλλεργιογόνα και άλλα ερεθιστικές ουσίες.
 • Χρήση υγραντήρα για να αυξήση της υγρασίας του περιβάλλοντος.