Οι κυριότερες ενδείξεις ιατρικού βελονισμού, όπως τις παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O Chronicle 34,249,1980) και επιβεβαιώθηκαν από εκτεταμένες κλινικές, εργαστηριακές έρευνες και ανακοινώθηκαν σε εθνικά, διεθνή και παγκόσμια ιατρικά Συνέδρια.
Πεπτικό σύστημα
– Γαστρίτιδα |
Καρδιαγγειακό σύστημα
– Ιδιοπαθής υπέρταση |
Αναπνευστικό σύστημα
– Άσθμα |
Ω. Ρ. Λ.
– Αλλεργική ρινίτιδα |
Γυναικολογία
– Δυσμηνόροια |
Δερματολογία
– Ακμή |
Ψυχικές διαταραχές
– Νευρώσεις, αγχώδης διαταραχή |
Αποκατάσταση
– Σύνδρομο Sudech |
Οξύς πόνος (ειδικά σύνδρομα)
– Μετεγχειρητική αναλγησία |
Χρόνιος πόνος
– Αυχεναλγίες |
Κεφαλαλγίες
– Ημικρανία |
Διάφορα
– Αναστολή της όρεξης / παχυσαρκία |
Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα του βελονισμού. Ο όγκος των εργασιών που εκπονούνται και ανακοινώνονται στα συνέδρια που γίνονται, με αυστηρά επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια καθημερινά μεγαλώνει, με αποτέλεσμα την πληρέστερη στατιστική καταγραφή της αποτελεσματικότητας του βελονισμού.
—————————————————–

Ενδείξεις Ιατρικού Βελονσμού
Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους γιατρούς που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του. Στην Ελλάδα ο νόμος απαγορεύει την χρήση του βελονισμού σε μη γιατρούς γιατί είναι αναγνωρισμένος σαν ιατρική πράξη.
Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «…δέχεται τον Βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς…» (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96), και συμπληρώνει ότι «…η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην Βελονοθεραπεία. «(574/Α4/1191/21-2-1980).
Αφήστε μια απάντηση