Ο Ωτοβελονισμός και η Ωτοθεραπεία είναι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί το Πτερύγιο του Αυτιού για τη διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Ο Ωτοβελονισμός στηρίζεται στις αρχές και τους κανόνες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικήςστον Κλασσικό παραδοσιακό Βελονισμό, αλλά και στις σύγχρονες νευροφυσιολογικες αρχές.

Χρησιμοποιήθηκε μεθοδικά και συστηματικά στην Γαλλία από τον Dr. Paul Nogier (1908 – 1996) την δεκαετία του 1950 ο οποίος διεκδικεί και την πατρότητα του. Συνήθως εφαρμόζεται θεραπευτικά σε συνδυασμό με τον κλασσικό βελονισμό (βελονισμός όπου χρησιμοποιούνται σημεία σε όλο το σώμα του ασθενούς).

Το πτερύγιο του αυτιού διαθέτει μια πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων και αντιπροσωπεύει ένα μικροσύστημα όλου του οργανισμού.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Ωτοβελονισμού

  • Γρήγορη, εύκολη και άμεση τεχνική
  • Πολύ καλή απόκριση σε οξείες καταστάσεις και κυρίως στους μυοσκελετικούς πόνους
  • Εξαιρετικά αποτελεσματικός στην προσπάθεια απεξάρτησης ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α.) και έλεγχος της όρεξης (βουλιμία και παχυσαρκία)
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άγχους (stress) και αϋπνίας.
  • Συνεχιζόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού ακόμα και όταν ο ασθενής βρίσκεται στο χώρο του και στα μεσοδιαστήματα τον θεραπευτικών του συνεδρίων.
Στις μέρες μας χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ο Ωτοβελονισμός για αδυνάτισμα αλλά και για την διακοπή του καπνίσματος.
Βιλιογραφία
  • Graff DM, McDonald MJ. Auricular Acupuncture for the Treatment of Pediatric Migraines in the Emergency Department. Pediatr Emerg Care. 2016 May 2.
  • Ushinohama A, Cunha BP, Costa LO, Barela AM, Freitas PB.Effect of a single session of ear acupuncture on pain intensity and postural control in individuals with chronic low back pain: a randomized controlled trial.
    Braz J Phys Ther. 2016 Jun 16 ;0:0. doi: 10.1590/bjpt-rbf.2014.0158.
  • LaPaglia D, Bryant K, Serafini K. Implementation of the National Acupuncture Detoxification Association Protocol in a Community Mental Health Setting. J Altern Complement Med. 2016 Jul 5.