Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβεί παντού, συνεπώς οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι σημαντικές και αφορούν όλους. Εισπνέοντας τον καπνό, οι μη-καπνιστές εκτίθενται στις ίδιες χημικές ουσίες με τους καπνιστές. Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Ποιες είναι όμως οι επιδράσεις και οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος;

Έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από επτά χιλιάδες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και οι 250 θεωρούνται επικίνδυνες. Επιπλέον, 69 από αυτές να είναι καρκινογόνες.

Συνεπώς, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Πέρα όμως από τους καρκινογενείς παράγοντές του, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πολλές άλλες ασθένειες:

Καρκίνος των πνευμόνων

Το να ζούμε με έναν καπνιστή και να εισπνέουμε τον καπνό του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από 20% μέχρι και 30%.

Καρδιοπάθεια

Η εισπνοή του καπνού μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, ειδικά σε όσους πάσχουν ήδη από κάποια ασθένεια της καρδιάς.

Οι μη καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό των άλλων έχουν 25-30% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια.

Συνέπειες του Παθητικού Καπνίσματος για τα παιδιά

Συνέπειες του Παθητικού Καπνίσματος.ent

Συνέπειες του Παθητικού Καπνίσματος

Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μολύνσεις στα αυτιά και να συσσωρευτεί υγρό στα αυτιά τους.

Για τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, ακόμα και η μικρότερη έκθεση σε καπνό τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος.

Ήρθε η ώρα να διακόψτε το κάπνισμα για εσάς και για τους αγαπημένους σας!