Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν καπνίζεις; Πως βιώνει ο εγκέφαλος τον εθισμό στη νικοτίνη και πως να τον ξεγελάσεις στην διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Τι Συμβαίνει στον Εγκέφαλο όταν Καπνίζεις.ent

Τι Συμβαίνει στον Εγκέφαλο όταν Καπνίζεις

Τι Συμβαίνει στον Εγκέφαλο όταν Καπνίζεις

Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της χαράς και της ευφορίας και ο εγκέφαλος την εκκρίνει με φυσικο τρόπο. Με το κάπνισμα εισέρχεται νικοτίνη στον οργανισμό και ενεργοποιείται αυτομάτως από τον εγκέφαλο η έκκριση της ντοπαμίνης. Συνεπώς, το κάπνισμά είναι μία τεχνητή μέθοδος αύξησης των επιπέδων ντοπαμίνης στον οργανισμό.

Σταδιακά ο εγκέφαλος μειώνει όλο και περισσότερο την φυσική έκκριση ντοπαμίνης και εξαρτάται πλέον από την νικοτίνη για την τεχνητή έκκριση της. Δηλαδή, μόνο στο κάπνισμα εκκρίνεται, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χαρά και ευφορία μόνο όταν καπνίζουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν διακόπτεται το κάπνισμα νιώθουμε άσχημα ψυχολογικά και μας κυριεύει το αίσθημα της απαισιοδοξίας. Αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ντοπαμίνης και νικοτίνης είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να δαικοπή και να εκπαιδευτεί εκ νέου ο εγκέφαλος να παράγει ντοπαμίνη με φυσικό τρόπο.

Πως Δρα Ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός βοηθάει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ο βελονισμός  ερεθίζει κρανιακά νεύρα και ενεργοποιούνται συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου. Οι δομές αυτές ενισχύουν την παραγωγή και την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, των “oρμονών της ευχαρίστησης”. Μέσω του βελονισμού εξισορροπούνται γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνοντας αισθητά τα συμπτώματα της σωματικής εξάρτησης.

Συνεπώς, οι θεραπείες βελονισμού

  • σταματούν τη νευρικότητα,
  • ελαττώνουν την επιθυμία για φαγητό,
  • μειώνουν την έλλειψη συγκέντρωσης,
  • αυξάνουν τη χαλάρωση και
  • μειώνουν το άγχος και την ανησυχία,
  • επιταχύνουν την αποτοξίνωση του οργανισμού. 

Παράλληλα, μέσω της αγγειοδιαστολής που επιτυγχάνεται στους βλεννογόνους του προσώπου με τον ερεθισμό συγκεκριμένων σημείων, βελτιώνεται αισθητά η όσφρηση και η γεύση, προκαλώντας αποτροπή στη μυρωδιά και τη γεύση των τσιγάρων.