Η υπερακουσία είναι η υπερευαισθησία σε καθημερινούς ήχους, οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι ενοχλητικοί στον πληθυσμό. Άνθρωποι που εμφανίζουν υπερακουσία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ανεχθούν μεσαίας ή χαμηλής έντασης ήχους της καθημερινότητας, ενώ κάποιες φορές η ενόχλησή τους φτάνει ακόμα και σε σημείο πόνου.

Η διαταραχή που επηρεάζει τη συζήτηση στο ακροατήριο, η υπερακουσία, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Η υπερακουσία συγκαταλέγεται στις διαταραχές ευαισθησίας σε ήχους (DST – Decreased Sound Tolerance) μαζί με τη μισοφωνία και τη φωνοφοβία.

Υπερακουσία.ent

Υπερακουσία

Έχει συσχετιστεί με διάφορες παθολογικές και μη καταστάσεις όπως οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, εμβοές, το σύνδρομο Williams, σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης, νόσος Lyme και ψυχαγωγικό θόρυβο. Είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε επαγγελματίες μουσικούς καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα.

Υπερακουσία: Αίτια

Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή.

Η υπερακοΐα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν έναν εφιάλτη. Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, διαταραχές του ύπνου, όπως και κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους και αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.