Η υπερακουσία είναι η υπερευαισθησία σε καθημερινούς ήχους, οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι ενοχλητικοί στον πληθυσμό. Η διαταραχή που επηρεάζει τη συζήτηση στο ακροατήριο, η υπερακουσία, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Η υπερακουσία συγκαταλέγεται στις διαταραχές ευαισθησίας σε ήχους (DST – Decreased Sound Tolerance) μαζί με τη μισοφωνία και τη φωνοφοβία. Άνθρωποι που εμφανίζουν υπερακουσία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ανεχθούν μεσαίας ή χαμηλής έντασης ήχους της καθημερινότητας, ενώ κάποιες φορές η ενόχλησή τους φτάνει ακόμα και σε σημείο πόνου.

Έχει συσχετιστεί με διάφορες παθολογικές και μη καταστάσεις όπως οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, εμβοές, το σύνδρομο Williams, σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης, νόσος Lyme και ψυχαγωγικό θόρυβο. Είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε επαγγελματίες μουσικούς καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα.

Αίτια

Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή.

Η υπερακοΐα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν έναν εφιάλτη. Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, διαταραχές του ύπνου, όπως και κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους και αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.