Οι επαγγελματίες τραγουδιστές και οι ηθοποιοί συχνά πάσχουν από υπερκόπωση φωνής, λόγω της φύσης της δουλειάς τους. Είναι πολύ ευάλωτοι χρήστες φωνής, διότι το παραμικρό πρόβλημα της φωνής τους μπορεί να είναι δυσβάσταχτο και να ανατρέψει το επαγγελματικό τους πρόγραμμα. Γιαυτό η φωνητική κόπωση αυτών των επαγγελματιών πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς χρονοτριβή από ωτορινολαρυγγολόγικό (ΕΥίασις ΩΡΛ).

Το Low Level Laser Therapy (EY-LLLT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των φωνητικών διαταραχών διότι μειώνει την φλεγμονή, προάγει την επούλωση τραυμάτων και αποτρέπει τη βλάβη των ιστών του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Υπερκόπωση Φωνής.ent

Υπερκόπωση Φωνής

Το EY-LLLT έχει προωθηθεί για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην επούλωση των ιστών και την αναλγητική του δράση στις δερματικές και στοματικές εφαρμογές.

Μελέτες δείχνουν ότι η LLLT είναι ικανή να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση επιθηλιακών κυττάρων σε καλλιέργεια καθώς επίσης και να αυξάνει την έκφραση κάποιων γονιδίων που εμπλέκονται σε διαδικασία επούλωσης ιστού.

Βιβλιογραφία

  • Kagan LS, Heaton JT. The Effectiveness of Low-Level Light Therapy in Attenuating Vocal Fatigue.J Voice. 2017 May;31(3):384.e15-384.e23.
  • Lou Z, Zhang C, Gong T, Xue C, Scholp A, Jiang JJ. Wound-healing effects of 635-nm low-level laser therapy on primary human vocal fold epithelial cells: an in vitro study. Laser Med Sci. 2019 Apr;34(3):547-554.