Οι επαγγελματίες τραγουδιστές και οι ηθοποιοί είναι πολύ ευάλωτοι χρήστες φωνής, διότι το παραμικρό πρόβλημα της φωνής τους μπορεί να είναι δυσβάσταχτο και να ανατρέψει το επαγγελματικό τους πρόγραμμα. Γιαυτό η φωνητική κόπωση αυτών των επαγγελματιών πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς χρονοτριβή από ωτορινολαρυγγολόγικό (ΕΥίασις ΩΡΛ).

Το Low Level Laser Therapy (EY-LLLT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των φωνητικών διαταραχών διότι μειώνει την φλεγμονή, προάγει την επούλωση τραυμάτων και αποτρέπει τη βλάβη των ιστών του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Το EY-LLLT έχει προωθηθεί για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην επούλωση των ιστών και την αναλγητική του δράση στις δερματικές και στοματικές εφαρμογές.

Μελέτες δείχνουν ότι η LLLT είναι ικανή να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση επιθηλιακών κυττάρων σε καλλιέργεια καθώς επίσης και να αυξάνει την έκφραση κάποιων γονιδίων που εμπλέκονται σε διαδικασία επούλωσης ιστού.

  • Βιβλιογραφία
    Kagan LS, Heaton JT. The Effectiveness of Low-Level Light Therapy in Attenuating Vocal Fatigue.J Voice. 2017 May;31(3):384.e15-384.e23.
  • Lou Z, Zhang C, Gong T, Xue C, Scholp A, Jiang JJ. Wound-healing effects of 635-nm low-level laser therapy on primary human vocal fold epithelial cells: an in vitro study. Laser Med Sci. 2019 Apr;34(3):547-554.