Η ημικρανία είναι ένα από τα χρόνια νοσήματα που προκαλούν σημαντική νοσηρότητα και είναι σχεδόν τόσο συχνή, όσο και η υπέρταση. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι και η ζάλη της ημικρανίας. 

Χαρακτηριστικά της Ημικρανίας

Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια μονόπλευρης κεφαλαλγίας, σοβαρά εξελισσόμενη ένταση του πόνου, σφύζον ή διαξιφιστικό, τα οποία συχνά συνοδεύονται από ναυτία, ευαισθησία στο φως, από οπτικά συμπτώματα, ζάλη, ή ίλιγγος. Σε μερικούς ασθενείς η ζάλη μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα. 

Η Ζάλη της Ημικρανίας

Οι μελέτες του γενικού πληθυσμού, καθώς και αυτές που έχουν διενεργηθεί σε ιατρεία που ειδικεύονται στη ζάλη, αναφέρουν μια συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και ιλίγγου που υπερβαίνει την τυχαία σύμπτωσή του. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πλήττονται περισσότερο, δηλ. σε ποσοστό 25% σε γυναίκες 35ετών. Περίπου 35% των πασχόντων από ημικρανία έχουν αιθουσαία συμπτώματα κάποια στιγμή.

Η κλινική εμφάνιση των αιθουσαίων συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με την ημικρανία ποικίλει και περιλαμβάνει:
– η ζάλη
– κινήτωση (δυσανεξία στην κίνηση σε σχέση με το κεφάλι, τα μάτια και/ ή το σώμα)
– αυτόματα επεισόδια ιλίγγου (συχνά συνοδευόμενα με ναυτία και έμετο)
– μείωση της οπτικής εστίασης με φωτοευαισθησία
– ευαισθησία στον ήχο και εμβοές
– απώλεια της ισορροπίας και αταξία
αυχεναλγία με συνοδό μυϊκό σπασμό στους ανώτερους τραχηλικούς σπονδυλικούς   μύες
– σύγχυση με μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης
– αποπροσανατολισμός στο χώρο και ανησυχία/ πανικός.

Εκτίμηση και Αντιμετώπιση

Η ημικρανία και οι παραλλαγές της πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνδυασμό ιατρικής και τεχνικών αποκατάστασης, ώστε το αποτέλεσμα για τους ασθενείς να είναι πλήρης και μεγαλύτερης διάρκειας. Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ζάλη, σχετιζόμενη με ημικρανία εξετάζονται σε συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου και του νευρολόγου.
Η μεθοδολογία πιστεύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών σε συνδυασμό με φάρμακα, αιθουσαία αποκατάσταση και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. 

  • Ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει είναι η αποφυγή των τροφών που προκαλούν ημικρανία. Τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται είναι η σοκολάτα, τα φιστίκια, και το κόκκινο κρασί.
  • Η διακοπή του καπνίσματος,
  • Μείωση των επιπέδων στρες,
  • Τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει την εμφάνιση των ημικρανιών και των συναφών προβλημάτων.
Βελονισμό για Ζάλη της Ημικρανίας.ent

Βελονισμό για Ζάλη της Ημικρανίας

Βελονισμός

O βελονισμός συμβάλλει, αποδεδειγμένα, στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, κυρίως προληπτικά, μειώνοντας την ένταση και τη συχνότητα του προβλήματος, αλλά και άμεσα, την ώρα της κρίσης.

O βελονισμός θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην ανακούφιση της κεφαλαλγίας τάσεως που προηγείται της ημικρανικής κρίσης. Η διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα της πάθησης και με το άτομο.