Οι πόνοι της περιόδου ή η δυσμηνόρροια είναι μια κοινή κατάσταση στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η δυσμηνόρροια αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα χρόνιου πυελικού άλγους ποικίλης αιτιολογίας. Είναι συχνή πάθηση η οποία εκδηλώνεται με έντονο άλγος στο υπογάστριο, πριν κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο της γυναίκας.

Ο πόνος διαρκεί από ώρες μέχρι και ημέρες, είναι δυνατός, κωλικοειδής και εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς με αντανάκλαση προς την πλάτη και τους μηρούς.

Ο πυελικός αυτός πόνος, σε ποσοστό 50% έχει και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος χαμηλά στην οσφυϊκή χώρα, εμετό ή ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο, εξάντληση που αναγκάζει τη γυναίκα να μείνει μακριά από τις καθημερινές της δραστηριότητες. Αναφέρονται επίσης μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και λιποθυμικές καταστάσεις.

Βελονισμός στην Δυσμηνόρροια.ent

Βελονισμός στην Δυσμηνόρροια

Ο βελονισμός στους πόνους της περιόδου.

Μια σειρά επιστημονικών ερευνών διατείνεται πως σε πολλές περιπτώσεις ο βελονισμός καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου περισσότερο από τα φάρμακα, ενώ πολλές γυναίκες που είχαν δοκιμάσει τα πάντα πριν καταφύγουν στην εναλλακτική λύση, δήλωσαν πως είδαν εξαιρετικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Η θεραπεία του βελονισμού, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό της ασθενούς, θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη τοποθεσία του πόνου καθώς και την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα.

Η θεραπευόμενη ταυτόχρονα με την ελάττωση και εξαφάνιση του πόνου θα παρατηρήσει και μία βελτίωση στην ψυχολογική της διάθεση. 

Οι θεραπείες του βελονισμού είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του έμμηνου κύκλου και για να υπάρξει θεραπεία απαιτούνται περίπου τρεις κύκλοι. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία της ασθενούς, βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά το πρώτο μήνα θεραπειών.

Βιβλιογραφία

  • Smith CA, Armour M, Zhu X, Li X, Lu ZY, Song J. Acupuncture for dysmenorrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr.
  • Kang HS, Jeong D, Kim DI, Lee MS. The use of acupuncture for managing gynaecologic conditions: An overview of systematic reviews. Maturitas. 2011 Apr; 68(4):346-54. Epub 2011 Mar 3.
  • Armour M, Dahlen HG, Smith CA. More Than Needles: The Importance of Explanations and Self-Care Advice in Treating Primary Dysmenorrhea with Acupuncture. Evid Based Complement Alternat Med. 2016.