Το πρόχειρο φαγητό με πολλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο που ενδεχομένως οδηγούν σε παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα.
Σε πείραμα, ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν φλεγμονή υποθαλάμου που προκάλεσε αλλαγές στα μικρογλοία, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Cell Metabolism.
Τα κύτταρα που λαμβάνουν ενέργεια από την τροφή ήταν πολύ μικρότερα στα ζώα. Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό τα οδηγεί στο να καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να έχουν την κατάλληλη ενέργεια.
Οι αλλαγές με την σειρά τους επηρεάζει την ικανότητα του υποθαλάμου να ρυθμίσει την ενέργεια και την ομοιόσταση γλυκόζης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.
Η νευρολογική πάθηση έχει συνδεθεί με αλλαγές στα μικρογλοία, σύμφωνα με το National Institutes of Health.
Πολλά Λιπαρά: Υπάρχουν συγκεκριμένοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν εκτιθέμεθα σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Πρόκειται για μηχανισμό που μπορεί να είναι σημαντικός από εξελικτική σκοπιά. Ωστόσο, όταν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες είναι συνεχώς διαθέσιμες, αυτό είναι αρνητικό.
Βιβλιογραφία
- Freeman LR, Haley-Zitlin V, Rosenberger DS, Granholm AC. Damaging effects of a high-fat diet to the brain and cognition: a review of proposed mechanisms. Nutr Neurosci. 2014 Nov;17(6):241-51.
- Liu Y, Fu X, Lan N, Li S, Zhang J, Wang S, Li C, Shang Y, Huang T, Zhang L. Luteolin protects against high fat diet-induced cognitive deficits in obesity mice. Behav Brain Res. 2014 Jul 1;267:178-88.
- Nameni G, Farhangi MA, Hajiluian G, Shahabi P, Abbasi MM. Insulin deficiency: A possible link between obesity and cognitive function. Int J Dev Neurosci. 2017 Jun;59:15-20.