Εάν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επαγγελματικά, είστε δηλαδή τραγουδιστής, κληρικός, καθηγητής, ηθοποιός, κλπ τότε πρέπει να δώσετε μέγιστη σημασία στη σωστή χρήση και φροντίδα της φωνής σας.

Παρακάτω δίνονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την σωστή φροντίδα της φωνής και διατήρηση της υγιεινής της:

1. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσληψη νερού. Συνιστάται λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδές λεπτόρρευστη δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις φωνητικές χορδές. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

Ενυδάτωση για την Καλή φροντίδα της φωνής.ent

Ενυδάτωση για την Καλή φροντίδα της φωνής

2. ΒΛΕΝΝΑ

Η πυκνόρρευστη βλέννα αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο βλεννολυτικό φάρμακο και λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Παρά τα μέτρα αυτά κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν την αίσθηση της πυκνόρρευστης βλέννας στο λάρυγγα ή στις φωνητικές τους χορδές. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στο λάρυγγα (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

3. ΓΑΣΤΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Μολονότι η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και στο λάρυγγα συχνά οδηγεί σε οπισθοστερνικό καύσο αρκετοί ασθενείς ποτέ δεν αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα. Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό την μείωση παραγωγής του οξέος του στομάχου.

4. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

Αποτελεί σύνηθες πρόβλημα ατόμων που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Απαντάται σε άτομα με υπερβολική έκκριση βλέννας ή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο ιατρός σας θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια.

Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα σας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες: καταπιείτε, πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε το λάρυγγα αθόρυβα (ο ιατρός σας ή ένας λογοθεραπευτής θα σας το μάθουν).

5. ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ /ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

  • Μη μιλάτε υπερβολικά
  • Διαλέξτε τις λέξεις σας προσεκτικά.
  • Μη μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο
  • Αν πρέπει να μιλήσετε στο τηλέφωνο λόγω επαγγέλματος τότε ξεκουράστε τη φωνή σας για δέκα λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
  • Πρέπει να μιλάτε χαμηλά και σταθερά 
  • Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Αν είναι απαραίτητο μιλήστε κοντά στον ενδιαφερόμενο ή κάντε χρήση φορητού ενισχυτή (ρωτήστε τον ιατρό σας ή το λογοθεραπευτή σας για περισσότερες λεπτομέρειες).
  • Αποφύγετε να φωνάζετε ή να κραυγάζετε. Υπάρχουν πολλοί πιο ωραίοι τρόποι για να τραβήξετε την προσοχή όπως για παράδειγμα να σφυρίξετε ή να χτυπήσετε παλαμάκια.
  • Το κάπνισμα προκαλεί χρόνιο ερεθισμό των φωνητικών χορδών που οδηγεί σε χρόνια λαρυγγίτιδα, πολύποδες φωνητικών χορδών ή καρκίνο λάρυγγα.

6. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ

  • Αντισταμινικά/Αποσυμφορητικά.
  • Τοπικά αναισθητικά κλπ.

7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσπαθήστε  να αποφεύγετε το περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό και σε ξηρό κλίμα να χρησιμοποιείτε υγραντήρα.