Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι περιέχει ενώσεις με αντι-ιικές ιδιότητες, όπως επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, με επακόλουθο την ικανότητά του να λειτουργεί ενάντια στον κορονοϊό και άλλες λοιμώξεις. Η ελαιοευπεΐνη, μία από τις κύριες φαινολικές ενώσεις στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έχει ισχυρές αντι-ιικές δραστηριότητες ενάντια σε διάφορους τύπους ιών.

Αντι-ιικές ιδιότητες του Παρθένου Ελαιολάδου.ent

Αντι-ιικές ιδιότητες του Παρθένου Ελαιολάδου.

Αντι-ιικές Ιδιότητε του Παρθένου Ελαιολάδου

Σε ξεχωριστή μελέτη, η ελαιοευρωπίνη «έδειξε σημαντικές αντιιικές δραστηριότητες» κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και του ιού parainfluenza τύπου 3. Άλλη έρευνα αναδεικνύει την αντι-ιική επίδραση μιας άλλης φαινόλης στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, της υδροξυτυροσόλης, στον ιό της γρίπης. 

Το ελαιόλαδο μπορεί να ασκήσει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή συμβάλλει στη μείωση της τυπικής φλεγμονώδους δραστηριότητας που παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσες διαταραχές, χωρίς όμως να επιδεινώνει την ευαισθησία σε παθογόνους παράγοντες [1]. Αυτό μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το τέλειο αντιφλεγμονώδες φαγητό για την εποχή του κορονοϊού.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, για την μείωση του οξειδωτικό στρες που ευοδώνει μια ποικιλία ασθενειών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων [2], καθώς και άλλων ασθενειών που αυξάνουν τον κίνδυνο ατόμων για σοβαρές λοιμώξεις COVID-19.

Βιβλιογραφία

  1. Puertollano MA, Puertollano E, Alvarez de Cienfuegos G, de Pablo Martínez MA. Aceite de oliva, sistema inmune e infección Olive oil, immune system and infection]. Nutr Hosp. 2010 Jan-Feb;25(1):1-8. Spanish.
  2. Zabetakis, I.; Lordan, R.; Norton, C.; Tsoupras, A. COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients 2020, 12, 1466. https://doi.org/10.3390/nu12051466