Η επίμονη ζάλη αντίληψης-στάσης (PPPD – Persistent Postural-Perceptional Dizziness) είναι μια κοινή αιτία χρόνιας ζάλης. Συνήθως, η PPPD ενεργοποιείται από ένα επεισόδιο ιλίγγου ή ζάλης. Είναι συνήθως θεραπεύσιμη, ειδικά αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Μετά από το πρώτο επεισόδιο ζάλης, το άτομο συνεχίζει να έχει την αίσθηση κίνησης, ζάλης, ή αστάθειας που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ημέρες, κάθε φορά. Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόντα σχεδόν όλη την ώρα, αλλά μπορεί περιοδικά οι ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα ή χειρότερα. Συγκεκριμένες στάσεις του σώματος, όπως το να κάθεται κάποιος ή να στέκεται όρθιος και να παρακολουθεί με το βλέμμα του πολύπλοκα μοτίβα ή σύνθετες κινήσεις, συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με PPPD συχνά φοβούνται μήπως χάσουν την ισορροπία τους ή πέσουν. Μπορεί να αποφεύγουν καταστάσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, σε σημείο που μπορεί αυτό να αρχίσει να δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Η PPPD μπορεί να επηρεάσει την εργασία, το σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο και την οικογενειακή ζωή των πασχόντων.

Η PPPD ορίστηκε ως διαταραχή το 2015. Στο παρελθόν πολλά διαφορετικά ονόματα είχαν χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως φοβικός στατικός ίλιγγος (Phobic Postural Vertigo – PPV), χωρο-κινητική δυσφορία (Space-Motion Discomfort – SMD), οπτικός ίλιγγος (Visual Vertigo – VV) και χρόνια υποκειμενική ζάλη (Chronic Subjective Dizziness – CSD).

Επίμονη ζάλη αντίληψης-στάσης.Ευίασις

Επίμονη Ζάλη Αντίληψης

Συμπτώματα

Η PPPD μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • μη περιστροφικό ίλιγγο (περιγράφεται σαν ταλάντωση ή κίνηση, ακόμα και όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε ακίνητοι)
    αστάθεια
  • ζάλη (θόλωση της συνείδησης ή αίσθημα λιποθυμίας)
  • ήπιο αίσθημα απόσπασης ή αποσύνδεσης (αίσθηση του ότι κάποιος αιωρείται ή δεν έχει επαφή με τον χώρο γύρω του)

Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μπορεί να διαρκούν για ώρες κάθε φορά. Μπορεί να μην εμφανίζονται κάθε μέρα.

Πολλοί άνθρωποι με PPPD δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συμπτώματά τους. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν αποσυντονισμένοι ή ότι δεν αισθάνονται «ο εαυτός τους».

Τα άτομα με PPPD συχνά αισθάνονται χειρότερα όταν:

  • στέκονται ή κάθονται
  • βλέπουν κίνηση, όπως όταν «σκρολάρουν» στο τηλέφωνό τους ή σε μία οθόνη, παρακολουθούν τηλεόραση, κοιτούν την κίνηση στον δρόμο
  • ή βλέπουν πολλούς ανθρώπους να περπατούν ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κέντρο σε ώρα αιχμής
  • παρακολουθούν περίπλοκα μοτίβα, όπως ένα χαλί, μία ταπετσαρία ή όταν περπατούν σε έναν διάδρομο σούπερ μάρκετ
  • περπατούν ή επιβαίνουν σε αυτοκίνητο

Τα συμπτώματα μερικές φορές γίνονται χειρότερα εάν το άτομο είναι κουρασμένο ή δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα συμπτώματα και καλύτερα εάν αποσπάται η προσοχή του. Συνήθως είναι επίμονα (συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Θεραπεία για την Επίμονη ζάλη αντίληψης-στάσης:

Μόλις τεθεί η διάγνωση, το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να κατανοήσει ο ασθενής τι προκαλεί την PPPD και πώς ο εγκέφαλος λανθασμένα ερμηνεύει φυσιολογικά ερεθίσματα ισορροπίας ως απειλή. Η γνώση του τι συμβαίνει θα βοηθήσει τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα και θα τους κινητοποιήσει για την πιο ενεργή συμμετοχή τους στην θεραπεία τους.

Η θεραπεία για την PPPD περιλαμβάνει την «επανεκπαίδευση» του εγκεφάλου. Στο κέντρο ΕΥίασις συστήνουμε έναν συνδυασμού ασκήσεων για την αιθουσαία αποκατάσταση και στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους με βελονισμό.

Βιβλιογραφεία

1. Popkirov SStaab JPStone J. Persistent postural-perceptual dizziness (PPPD): a common, characteristic and treatable cause of chronic dizziness.
2. Staab JP, Eckhardt-Henn A, Horii A, Jacob R, Strupp M, Brandt T, Bronstein A. Diagnostic criteria for persistent postural-perceptual dizziness (PPPD): Consensus document of the committee for the Classification of Vestibular Disorders of the Bárány Society. J Vestib Res. 2017;27(4):191-208.
3. Söhsten E, Bittar RS, Staab JP. Posturographic profile of patients with persistent postural-perceptual dizziness on the sensory organization test. J Vestib Res. 2016 Jul 2;26(3):319-26.