Οι εμβοές είναι ήχοι (κουδούνισμα, βούισμα και σφύριγμα) στο ένα ή και στα δυο αυτιά, χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα. Δηλαδή, ο θόρυβος δεν προέρχεται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα και οι άλλοι άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να τον ακούσουν.

Πώς λειτουργεί το αυτί;

Πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το αυτί για να καταλάβουμε τι προκαλεί τις εμβοές και τελικά πώς να τις θεραπεύσουμε. Το αυτί είναι ένα πολύπλοκο όργανο που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε εγκεφαλικά σήματα. Οι ήχοι περνούν μέσω του ακουστικού πόρου, στο τύμπανο του αυτιού και στη συνέχεια μέσω των οστών του μέσου ωτός στον κοχλία, που λαμβάνει μεμονωμένες συχνότητες ήχου. Ο εγκέφαλος και ο κοχλίας είναι διατεταγμένοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έτσι ο κοχλίας εκπέμπει διαφορετικές συχνότητες από το σημείο όπου δέχεται τη συχνότητα στο αντίστοιχο σημείο του εγκεφάλου.

Πώς προκαλούνται οι εμβοές;

Εμβοές μπορεί να προκληθούν όταν ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων στον κοχλία είναι κατεστραμμένο και δεν στέλνει πλέον πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο αρχικά, καθώς οι εμβοές προκαλούνται από το ότι ο εγκέφαλος ΔΕΝ λαμβάνει σήματα αντί να λαμβάνει πάρα πολλά. Για να το καταλάβουμε αυτό,  πρέπει να εξηγήσουμε ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της ακοής: τι ακούτε όταν δεν υπάρχει τίποτα να ακούσετε; Ο εγκέφαλός σας ακούει στην πραγματικότητα μια σταθερή κατάσταση ήχων, όσο χαμηλοί κι αν είναι, σε κάθε συχνότητα ταυτόχρονα. Ο εγκέφαλός σας ειδοποιεί ότι ακούτε ήχους μόνο όταν ανιχνεύει ένα μοτίβο στον σταθερό θόρυβο που λαμβάνει.

Έτσι, όταν σταματήσετε να λαμβάνετε σήματα από μια συγκεκριμένη συχνότητα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί πλέον να ανιχνεύσει κανένα μοτίβο, οπότε αρχικά δεν θα ακούτε τίποτα σε αυτή τη συχνότητα. Με δεδομένα τα παραπάνω, γιατί τελικά ακούτε πάρα πολλά σε αυτή τη συχνότητα;

Αναδιανομή και χρήση του «Χώρου του εγκεφάλου»

Πως δημιουργούνται οι εμβοές;ent

Πως δημιουργούνται οι εμβοές;

Ο εγκέφαλός είναι εξαιρετικά καλός στην επαναχρησιμοποίηση του χώρου που εκκενώνεται. Πιο συγκεκριμένα, εάν είστε τυφλοί, ο εγκέφαλός συχνά μετατρέπει τις περιοχές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την επεξεργασία εικόνας για να επεξεργάζεται τις αισθήσεις ήχου, όσφρησης και γεύσης. Στην περίπτωση των εμβοών, ο εγκέφαλός σας επαναχρησιμοποιεί το χώρο για άλλες συχνότητες, καθώς αναγνωρίζει αμέσως ότι δεν χρησιμοποιείτε πλέον το χώρο που προορίζεται για τις συχνότητες που είναι κατεστραμμένες στον κοχλία.

Οι συχνότητες κοντά στις κατεστραμμένες συχνότητες έχουν επιπλέον ισχύ επεξεργασίας, επομένως, είναι πιο ευαίσθητες στην ανίχνευση μοτίβων και επίσης τείνουν να πυροδοτούνται πιο συχνά αυθόρμητα. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ανιχνεύουν ήχους πολύ πιο τακτικά από ό,τι ανιχνεύονται άλλες συχνότητες, ωθώντας τον εγκέφαλο να δημιουργήσει κουδούνισμα ή εμβοές. Αυτή η επιπλέον πυροδότηση νευρώνων που συμβαίνει αυθόρμητα στον εγκέφαλο ερμηνεύεται από τον υπόλοιπο εγκέφαλο ως ήχος. Ως εκ τούτου, ο συνειδητός εγκέφαλος βλέπει δραστηριότητα στο τμήμα ακοής του εγκεφάλου και την ερμηνεύει ως κουδούνισμα.