Η Υπερακουσία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που την βιώνουν.

Εκτίμηση της διαταραχής αυτής γίνεται σε εξειδικευμένο ΩΡΛ-Νευροωτολόγο:

Πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εκτίμηση για την Υπερακουσία

Ακοολογικός έλεγχος

Ένα ακοόγραμμα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από υπερακουσία και εμβοές.

Ακτινολογικός έλεγχος

Γίνεται επιλεκτικά κυρίως σε άτομα με μονόπλευρη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (Βαρηκοΐα νευρικού τύπου) για τον αποκλεισμό ενός ακουστικού νευρινώματος.

Θεραπεία της Υπερακουσίας

Θεραπεία της Υπερακουσίας.Ευίασις.ent

Θεραπεία της Υπερακουσίας

‘Η θεραπευτική πρόταση διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη θεραπεία.
  • Οι σύντομες θεραπείες, όπως η γνωστική και συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά σε κατάθλιψη και έντονο άγχος.
  • Ενδεχομένως εκπαίδευση στη διαχείριση του στρες.
  • Σε έντονες ενοχλήσεις με εργασία σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να γίνει δοκιμή επιλεγμένων προστατευτικών ακοής.
  • Τοπική ενδοωτιαία θεραπεία με ΕΥ-LLLT  είναι μια πρωτοποριακή ιατρική εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την προώθηση και διόρθωση της κυτταρικής απόδοσης του εσωτερικού αυτιού μέσα στον κοχλία που προκαλεί τις εμβοές και την υπερακουσία. Η δέσμη του φωτός διαπερνά ακόμη και τα βαθύτερα υποδόρια στρώματα και λειτουργεί ως θεραπευτική βιο-διέγερση απευθείας στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού με αποτέλεσμα την ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων, την βελτίωση της ακοής και την εξομάλυνση των εμβοών και της υπερακουσίας.

Βιβλιογραφία

  • Silverstein H., Ojo R., Daugherty J., Nazarian R., Wazen J. Minimally invasive surgery for the treatment of hyperacusis. Otology and Neurotology. 2016;37(10):1482–1488.
  • Craig P., Dieppe P., Macintyre S., Mitchie S., Nazareth I., Petticrew M. Developing and evaluating complex interventions: the new Medical Research Council guidance. British Medical Journal. 2008;337.
  • Paulin J., Andersson L., Nordin S. Characteristics of hyperacusis in the general population. Noise and Health. 2016;18(83):178–184.