Ίωση, κρύωμα, συνάχι, γρίπη είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν στη πραγματικότητα την ίδια παθολογική κατάσταση.

Ιώση -Κρύωμα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πολύ γνωστά σε όλους μας και αρχικά σχετίζονται με τη ρινική οδό.

Ιώση, συνάχι, κρύωμα.ent

Ιώση, συνάχι, κρύωμα

Συνεπώς, εμφανίζονται καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης) και κατάποση οπισθορρινικά εκκρίσεων που καταλήγουν στο στοματοφάρυγγα (καταπίνουμε βλέννες).

‘Aλλα κοινά συμπτώματα είναι η φαρυγγαλγία (ο πόνος στο λαιμό), ο βήχας και η ανάγκη συνεχούς καθαρισμού του φάρυγγα, αλλά και το βράχνιασμα.
Συνοδά συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν είναι ο χαμηλός πυρετός (δέκατα), μυαλγίες, αρθραλγίες (πονάνε οι μυς και τα κόκκαλά μας), κακουχία (νιώθουμε άσχημα γενικά), αδυναμία και ατονία.
Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 7-13 ημέρες, αλλά η μπορεί να διαρκέσουν 14-21 ημέρες.
Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται τέσσερις έως οκτώ φορές ετησίως, ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας δύο έως έξι φορές ετησίως. Οι ενήλικες δύο έως πέντε φορές το χρόνο. Η συσχέτιση των λοιμώξεων με το κρύο και τη χειμερινή περίοδο ευθύνεται για τον όρο κοινό κρυολόγημα “common cold”, αλλά το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία ΔΕΝ επηρεάζουν –δεν αυξάνουν- την ευαισθησία μας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχει στενότερη επαφή, λόγω της συσσώρευσης ανθρώπων μέσα στα σπίτια, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία κ.τ.λ. με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον

Ιώση-Κρύωμα: Μετάδοση

Μετάδοση της Ίωσης.ent

Μετάδοση της Ίωσης

Η μετάδοση των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εκκρίσεις από το αναπνευστικό, δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου από το φτέρνισμα και το βήχα. Ο συνήθης μηχανισμός είναι η επαφή των χεριών με άτομο που έχει μολυνθεί ή με μολυσμένο αντικείμενο. Ακολούθως, ο αυτό-ενοφθαλμισμός (βάζουμε τον ιό μόνοι μας μέσα στον οργανισμό μας) πραγματοποιείται με διασπορά μέσω της οδού δάκτυλο-μύτη ή δάκτυλο-οφθαλμός, όταν τρίβουμε την μύτη ή τα μάτια μας.

Η μετάδοση από τον αέρα ΔΕΝ φαίνεται να ισχύει για τους περισσότερους ιούς και ακόμη και ένα φιλί είναι λιγότερο πιθανό να αποτελεί τρόπο μετάδοσης σε σχέση με την επαφή με τα χέρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Ο σημαντικότερος μηχανισμός πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής, ειδικά με τα χέρια, με τους ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω τυπικά συμπτώματα. Το πλύσιμο των χεριών είναι λοιπόν ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τις ιώσεις. 

Ιώση-Κρύωμα: Αντιμετώπιση

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ!!!
Χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια, όπως είναι η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα και η πνευμονία.

Η αντιβίωση δεν σκοτώνει τους ιούς και δεν είναι αποτελεσματική στο κρυολόγημα, στη γρίπη και στη βρογχίτιδα.

Στο κρυολόγημα και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αντιπυρετικά και τα παυσίπονα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν μόνα τους, απλώς ίσως χρειαστούν μία εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο χρόνο.