Οι Πλύσεις της μύτης με τη φιάλη μεγάλου όγκου φυσιολογικού ορού είναι πολύ σημαντικές σε πολλές παθήσεις, όπως ρινίτιδα, λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, ρινική συμφόρηση, αλλεργική ρινίτιδα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για το μετεγχειρητικό καθαρισμό των κοιλοτήτων των ρινολογικών επεμβάσεων.
Χρειάζεται προσοχή όμως στις πλύσεις! Μπορεί η μεγάλη πίεση του νερού να ενοχλήσει το αυτί, αφού το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας που αερίζει το μέσο ους, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την είσοδο της ρινικής θαλάμης.

Έαν η πλύση πραγματοποιηθεί με βίαιο  τρόπο, εισέρχεται το νερό διαμέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας στο μέσο ους και δημιοργείται άλγος και μπούκωμα στο αυτί. Κλινικά θα διαπιστωθεί με την ύπαρξη πολλαπλών φυσαλίδων αέρα μέσα σε νερό, πίσω από τον τυμπανικό υμένα, λίγη ώρα μετά την πλύση της μύτης.

Πλύσεις Ρινός.Ευίασις

Πλύσεις Ρινός

Πλύσεις ρινός: Οδηγίες για την αποφυγή των τραυματισμών και της ενόχλησης

– Να γέρνουν στο πλάι και να μην σκύβουν μπροστά κατά την διάρκεια της πλύσης,
– Η ροή του νερού να κατευθύνεται προς τα πάνω και όχι προς τα πίσω,
– Να προφέρουν το γράμμα «Κ» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεχούς ροής του νερού μέσα από τη μύτη. Με αυτήν την τεχνική προστατεύεται το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας, καθώς η υπερώα (ουρανίσκος) ανεβαίνει προς τα πάνω.
Βιβλιογραφία
  • Succar EF, Turner JH, Chandra RK. Nasal saline irrigation: a clinical update. Int Forum Allergy Rhinol. 2019 May;9(S1):S4-S8.
  • Gallant JN, Basem JI, Turner JH, Shannon CN, Virgin FW. Nasal saline irrigation in pediatric rhinosinusitis: A systematic review. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2018 May;108:155-162.