Η καταρροή και η μπουκωμένη μύτη είναι τα συχνότερα συμπτώματα του κρυολογήματος, που ταλαιπωρεί πολλούς από μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Τα Ρινικά Σπρέϊ για την αποσυμφορηση της μύτης είναι μια εύκολη λύση, αν και προσωρινή.

Μάλιστα για την αγορά των σπρέϊ, στην Ελλάδα και στα περισσότερα κράτη του κόσμου, δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και για να αποφεύγουμε δυσάρεστες παρενέργειες και προβλήματα, θα αναφέρουμε, συνοπτικά, τι πρέπει να ξέρουμε για αυτά τα ρινικά σπρέϊ:

Ρινικά Σπρέϊ για Μπουκωμένη Μύτη.ent

Ρινικά Σπρέϊ για Μπουκωμένη Μύτη

Χρήση των αποσυμφορητικών σπρέι όχι περισσότερο από 7 ημέρες! Στις έντυπες οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία όλων των αποσυμφορητικών σπρέι θα δείτε ότι περιλαμβάνεται η οδηγία να μην χρησιμοποιούνται περισσότερο από πέντε ημέρες.

Τα αποσυμφορητικά σπρέι λειτουργούν προκαλώντας σύσπαση των αγγείων της μύτης και συρρίκνωση του εσωτερικού της (βλεννογόνου). Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο χώρος και διευκολύνεται η αναπνοή. Παράλληλα, συσπώνται και οι αδένες που παράγουν τη βλέννα, και έτσι μειώνεται και η έκκριση, όταν είναι αυξημένη. Όμως, η παρατεταμένη χρήση των σπρέι, αυτών, μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Εθισμός: Για το ίδιο αποτέλεσμα, απαιτείται όλο και μεγαλύτερη δόση, ενώ χωρίς σπρέι, η μύτη είναι πάντα μπουκωμένη.
  • Φαρμακευτική ρινίτιδα: Η παρατεταμένη ή χρόνια χρήση, λόγω της περενόχλησης της αιμάτωσης, προκαλεί σοβαρή βλάβη στα ευαίσθητα κύτταρα του βλεννογόνου
  • Φαινόμενο rebound: Όταν, τελικά, διακοπεί η χρήση, η μύτη είναι περισσότερο μπουκωμένη από πριν.

Είναι επικίνδυνα τα σπρέι κορτιζόνης;

Υπάρχουν και σπρέι που περιέχουν μόνο κορτιζόνη. Αυτά δεν προκαλούν άμεση αποσυμφόρηση, άρα δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούνται στο κρυολόγημα ή τις άλλες οξείες φλεγμονές της μύτης. Τα σπρέι κορτιζόνης έχουν ένδειξη στη χρόνια ρινίτιδα ή ρινοκολπίτιδα και τους πολύποδες της μύτης, όπου ανακουφίζουν ή, και συχνά, ελέγχουν τη χρόνια φλεγμονή.

H χρόνια χρήση των σπρέι που περιέχουν μόνο κορτιζόνη, επιτρέπεται, και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού γιατρού. Ο λόγος είναι ότι το φάρμακο που περιέχουν, απορροφάται στην κυκλοφορία σε μηδενικές ή αμελητέες ποσότητες, δηλαδή, η μύτη μας παίρνει κορτιζόνη αλλά όχι εμείς! Έτσι δεν προκαλούνται οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες της χρόνιας χρήσης κορτιζόνης, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, κ.λπ.

Παράλληλα, σε τοπική χρήση στη μύτηη κορτιζόνη δεν προκαλεί εθισμό και φαρμακευτική ρινίτιδα, όπως με τα αποσυμφορητικά.

Επομένως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επικίνδυνα για χρόνια ή παρατεταμένη χρήση δεν είναι τα ρινικά σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη, αλλά εκείνα που περιέχουν αποσυμφορητικά!

Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα σπρέι;

  • Τα αποσυμφορητικά σπρέι, τυπικά, χρησιμοποιούνται 3 ή 4 φορές την ημέρα, για 3 με 5 ημέρες.
  • Τα σπρέι κορτιζόνης χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικά σχήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός, συνήθως 3-6 μηνών (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού).
  • Πριν την πρώτη χρήση, συνιστάται να ψεκάζουμε στον αέρα, ώστε να γεμίζει το δοσιμετρικό φιαλίδιο και να χορηγείται η σωστή δόση από τον πρώτο ψεκασμό.
  • Πριν τη χρήση όλων των σπρέι, καλό είναι να φυσάμε τη μύτη μας, ώστε να είναι καθαρή από εκκρίσεις.
  • Πιο αποτελεσματικός είναι ο ψεκασμός αν κλείνουμε με το δάχτυλό μας το ρουθούνι που δεν ψεκάζουμε.
  • Να αποφεύγουμε να εισπνέουμε έντονα, συγχρόνως με το ψεκασμό. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλη ποσότητα του φαρμάκου παρασύρεται προς το φάρυγγα και δε φτάνει στο ρινικό βλεννογόνο.