Η ωταλγία ή ο πόνος στο αυτί, αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αναγκάζει έναν ενήλικα ή τους γονείς ενός παιδιού να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Συνήθως ο πόνος στο αυτί είναι πολύ δυνατός και διαξιφιστικός και αποτελεί, τις περισσότερες φορές ένδειξη ύπαρξης κάποιας φλεγμονής στο έξω ή μέσο ούς (Ωτίτιδα).

Πόνος στο αυτί-Ωταλγία.ent

Πόνος στο αυτί-Ωταλγία

Στα μικρά παιδιά η ωτίτιδα εκδηλώνεται με άτυπα συμπτώματα όπως κλάμα, ανησυχία, έμετο ή ακόμα και με κοιλιακές διαταραχές. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την ωταλγία είναι ο πυρετός, η εκροή υγρού ή αίματος από το αυτί, η μείωση της ακοής, ζάλη και ίλιγγος, βουητό, αίσθημα πληρότητας.

Πόνος στο αυτί οφείλεται σε:

Η νεύρωση του αυτιού είναι πολύπλοκη και γίνεται από περισσότερα του ενός νεύρα. Τα νεύρα αυτά, εκτός από το αυτί, νευρώνουν και άλλα όργανα στην κεφαλή και τον τράχηλο με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που υπάρχει αλλού να αντανακλά (χτυπά) στο αυτί προκαλώντας πόνο. Παθήσεις των δοντιών, της κροταφογναθικής διάρθρωσης ή του φάρυγγα π.χ. αμυγδαλίτιδα, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Κάθε ασθενής με ωταλγία η οποία υποτροπιάζει, δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο-Νευροωτολόγο, ιατρός του ΕΥίασις, για τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρότερης κατάστασης.

Αιτίες – βλάβες του αυτιού που προκαλούν πόνο (ωταλγία):

  • Λόγω συσσωρευμένης κυψελίδας ή ξένου σώματος που σφηνώθηκε στο αυτί.
  • Μόλυνση στα αυτιά, εξωτερική και μέση ωτίτιδα, μαστοειδίτιδα
  • Ρήξη ή διάτρηση του τυμπάνου του αυτιού.
  • Βλάβες που δημιουργούνται στο αυτί λόγω αλλαγών πίεσης όπως πτήση, κατάδυση, έκρηξη, πολύ δυνατοί ήχοι όπως ένας πυροβολισμός, χαστούκι στο κεφάλι ή το αυτί.
  • Βαρότραυμα από ταχεία μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, παράδειγμα κατά την προσγείωση του αεροπλάνου.
  • Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στη περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυράκι με πύον). Το άλγος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από οξεία μέση ωτίτιδα ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας.

Όταν ο πόνος εντοπίζεται πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, και αυξάνεται όταν το πιέζουμε, τότε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα.

Προγραμματίστε τον εξειδικευμένο έλεγχο σας στο ΕΥίασις,
Εμπιστευτείτε μόνο τους ειδικούς.
Εφαρμόζουμε σύγχρονες λύσεις και θεραπείες.