Υποτροπιάζουσα Αφθώδης Στοματίτιδα

Η αφθώδης υποτροπιάζουσα στοματίτιδα αναφέρεται στην υποτροπιάζουσα εμφάνιση ελκωτικών βλαβών του στόματος και είναι αγνώστου αιτιολογίας. Πιστεύεται ότι προσβάλλει το γενικό πληθυσμό σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 2-66%  παγκοσμίως. 

 

Αφδώδης Στοματίτιδα.ent

Αφδώδης Στοματίτιδα

Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες γενετικοί και περιβαλλοντικοί, που ευνοούν την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης: 

  • ανοσολογικές και ορμονικές διαταραχές
  • αλλεργίες
  • στρες
  • κληρονομικότητα
  • μικροβιακές μολύνσεις
  • τραύμα
  • διακοπή του καπνίσματος
  • έλλειψη ορισμένων βιταμινών ιατροφικών στοιχείων (Β6, η Β12, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρο)
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων (στεροειδών, αντιφλεγμονωδών)
  • Επίσης, η συνύπαρξη ορισμένων γενικών παθήσεων όπως :
  • κοιλιοκάκη,
  • το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Bechet,
  • η κυκλική ουδετεροπενία,
  • η νόσος του Crohn και η
  • λοίμωξη από τον HIV μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδα

Κλινική εικόνα:

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν μικρές κοινές άφθες οι οποίες επουλώνονται μέσα σε 10-14 ημέρες χωρίς να καταλείπουν ουλή. Οι αφθώδεις αυτές βλάβες αναπτύσσονται συνηθέστερα στο βλεννογόνο των χειλέων, της παρειάς και στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Το μέγεθος των ελκώσεων ποικίλει.

Στοματίτιδα: Θεραπεία

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια θεραπεία ή εφαρμόζεται περιστασιακά κάποια τοπική αγωγή, η οποία συνίσταται κυρίως σε σκευάσματα κορτικοστεροειδών με τη μορφή αλοιφής, γέλης, σταγόνων ή στοματικού διαλύματος μόνα τους ή και σε συνδυασμό με αντιμικροβιακά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις συχνών και επώδυνων υποτροπών μπορεί να κριθεί απαραίτητη η συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών ή άλλων θεραπευτικών ουσιών, ενώ η προσπάθεια διερεύνησης και αναγνώρισης πιθανής υποκείμενης νόσου (π.χ του γαστρεντερικού συστήματος) είναι υψίστης σημασίας.

Οδηγίες:

  • Αποφυγή αλμυρών φαγητών και φαγητά με μπαχαρικά ή ξινούς χυμούς (πχ πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και πονούν.
  • Να χρησιμοποιούνται μαλακές οδοντόβουρτσες.
  • Αποφυγή τροφών που προκαλούν αλλεργική αντίδραση (ξηροί καρποί, κανέλλα, σοκολάτα).