Ο πόνος στο λαιμό, ή φαρυγγαλγία, είναι από τις συχνότερες ενοχλήσεις που παρουσιάζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και οφείλεται στην φλεγμονή του φάρυγγα. Αποτελεί ένας από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό.

Η φαρυγγίτιδα η οποία μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς και είναι από τις σημαντικότερες αιτίες πόνου στο λαιμό.

Ο φάρυγγας είναι μια κοιλότητα που επικοινωνεί με τη στοματική κοιλότητα μπροστά και με τις ρινικές κοιλότητες από πάνω. Προς τα κάτω και μπροστά επικοινωνεί με το λάρυγγα ενώ προς τα κάτω και πίσω με τον οισοφάγο. Από το φάρυγγα διέρχονται ο αέρας, η τροφή και τα υγρά.

Οι ιοί που προκαλούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι η συχνότερη αιτία για φαρυγγαλγία.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
  • Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό
  • Πόνος στην κατάποση
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Μύτη που τρέχει
  • Δυσφορία
Φαρυγγαλγία.ent

Φαρυγγαλγία

Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φαρυγγίτιδα. Το ανοσολογικό τους σύστημα είναι ακόμη ανώριμο και προσβάλλονται εύκολα από τα διάφορα μικρόβια. Πολλοί ιοί όπως επίσης και ο στρεπτόκοκκος β αιμολυτικός της ομάδας Α, μεταδίδονται εύκολα στο σχολείο, σε κέντρα φροντίδας παιδιών και μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Τα παιδιά είναι δυνατόν να παρουσιάσουν σοβαρότερη μορφή της ασθένειας με δυσκολίες στην αναπνοή, δυσκολίες στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται άμεση συμβουλή από το γιατρό.Για τις φαρυγγίτιδες που οφείλονται σε ιούς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να μη δίνονται αντιβιοτικά για τις ιογενείς φαρυγγίτιδες. Εκτός του ότι δεν βοηθούν παράλληλα αυξάνουν την ανθεκτικότητα των μικροβίων αυτών στα αντιβιοτικά δημιουργώντας έτσι άλλα σοβαρά προβλήματα.
Οι ιογενείς φαρυγγίτιδες, που είναι οι συχνότερες, συνήθως αποθεραπεύονται μετά από την παρέλευση 10 ημερών. Στις φαρυγγίτιδες που προκλήθηκαν από βακτηρίδια χρειάζονται αντιβιοτικά.

Ορισμένα γενικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στις φαρυγγίτιδες οποιασδήποτε αιτιολογίας:

  • Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση.
  • Πίνετε άφθονα υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Παράλληλα αυτά υγραίνουν το λαιμό και το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
  • Γαργάρες με χαμομήλι με σόδα: Οι γαργάρες με χαμομήλι με σόδα (ανάμιξη μισό ποτήρι χλιαρό χαμομήλι με 1κουτάλι του γλυκού μαγειρικής σόδας ) μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό.
  • Η διατροφή: Οι ζωμοί και οι σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις. Η κοτόσουπα φαίνεται επιπλέον ότι έχει ιδιότητες κατά των βακτηριδίων. Πρέπει να επιλέγονται φαγητά που δεν ερεθίζουν το φάρυγγα που πάσχει όπως μαγειρεμένα δημητριακά, πουρέ και γιαούρτι. Πρέπει να αποφεύγονται ερεθιστικά όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά.

Η ποιότητα του αέρα: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός του τσιγάρου στο χώρο ασθενών με φαρυγγίτιδα λόγω του ερεθισμού που αυτός προκαλεί. Επίσης ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά ο ξηρός αέρας μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μια συσκευή διατήρησης της υγρασίας βοηθά. Όμως οι συσκευές αυτές πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά διότι σε αυτές μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια και μύκητες. Επίσης οι σταγόνες φυσιολογικού ορού από τη μύτη βοηθούν.