Η αιφνίδια νευροαισθητική απώλεια της ακοής, SSHL(sudden sensorineural hearing loss) είναι μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από την μείωση της ακουστικής οξύτητας που λαμβάνει χώρα εντός λίγων δευτερολέπτων, μερικών λεπτών ή το μέγιστο εντός 72 ωρών επηρεάζοντας 3 ή περισσότερες συνεχόμενες συχνότητες, με μια απώλεια ακοής τουλάχιστον της τάξεως των 30 dB. Η απώλεια ακοής είναι σχεδόν πάντα μονόπλευρη και μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές και αίσθημα ιλίγγου.
Η πρόγνωση ανάρρωσης απεδείχθη δυσμενής σε ασθενείς με απώλεια ακοής μεγαλύτερη των 50 Db και σε ασθενείς που παρουσίαζαν σύστοιχα αιθουσαία συμπτώματα. Σε ένα υπολογίσιμο ποσοστό περιστατικών αιφνίδιας κώφωσης επέρχεται αυτόματη ίαση εντός 15/20 ημερών. Η δυνατότητα ανάρρωσης όμως φθίνει ανάλογα με το διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πρώτη αγωγή.
Αιφνίδια Απώλεια της Ακοής: Αιτία
Από αιτιοπαθολογική άποψη διαιρείται σε συμπτωματική και ιδιοπαθή. Οι πιο πολυσυζητημένες αιτίες αιφνίδιας κώφωσης περιλαμβάνουν:
- συμπτωματική ιογενή λοίμωξη,
- φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες αντιδράσεις,
- αγγειακή ανεπάρκεια και την
- θεωρία της ρήξης των ενδολαβυρίνθιων μεμβρανών.
Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφάνισης SSHL δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής παθογένεια και έτσι χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.
Διαγνωστική διαδικασία
Η αιφνίδια απώλεια ακοής αποτελεί μια σοβαρή και επείγουσα κλινική κατάσταση!
Μια ακριβής λήψη ιστορικού επιβεβαιώνει ότι η απώλεια της ακοής είναι αιφνίδια και εξελίχθηκε σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών. Θα πρέπει να εξεταστεί η ύπαρξη χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιοαγγειακή νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, ο υπερ-υποθυρεοειδισμός, η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού και η περίπτωση ακουστικού τραύματος. Θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί μια πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
Οι ακοολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν την ουδική τονική και ομιλιτική ακουομετρία και την τυμπανομετρία.
Μόλις αντιληφθεί ο ασθενής την μονόπλευρη μείωση της ακοής ή και τα βουητά πρέπει να επισκεφθεί τον ωτορινολαρυγγολόγο, για την άμεση εξακρίβωση της πάθησης και αντιμετώπισης!