Ενίοτε οι ασθενείς παραπονιούνται για διάφορα προβλήματα και θορύβους στα αυτιά τους, όπου τα περιγράφουν ως εξής: δυνατός θόρυβος στο αυτί, θόρυβος στο αυτί όταν καταπίνω, μερική δόνηση στο αυτί, πόνος στο αυτί για λίγα δευτερόλεπτα, θόρυβος σαν «κλικ» στο αυτί κλπ.

Μυστηριώδης θόρυβος στο αυτί

Μερικές φορές οι ασθενείς αναφέρουν ότι τους ενοχλεί ένας ασυνήθιστος ήχος ή κραδασμούς σε ένα ή και τα δύο αυτιά που εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ημέρες ή και εβδομάδες. Όπως ακριβώς αυτός ο μυστηριώδης θόρυβος αρχίζει, έτσι ξαφνικά μπορεί και να σταματήσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ήχος παραμένει. Οι ασθενείς το περιγράφουν ως ένα συνεχόμενο κλικάρισμα χωρίς ρυθμικότητα.

Ο θόρυβος στο αυτί τύπου κλικ στο αυτί δεν πρέπει να συνδέεται με εμβοές. Αντίθετα, ο ακανόνιστος θόρυβος στο αυτί τύπου κλικ σχεδόν πάντα οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς, όπως ακριβώς κατά τον «βλεφαροσπασμό» ή στις «συσπάσεις του προσώπου». Αλλά αντί να είναι σε θέση να «δει» κανείς την σύσπαση με τα μάτια, ακούει την σύσπαση εφόσον οι μύες βρίσκονται γύρω από το αυτί ή στο ίδιο το αυτί.

Οι πιο κοινές αιτίες συσπάσεων είναι οι εξής:

Μυόκλονος υπερώας:

Ο μυόκλωνος υπερώας αποτελεί μια σπάνια κινητική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται απο συνεχείς ρυθμικές κινήσεις της μαλθακής υπερώας. Οι ρυθμικές κινήσεις συνοδεύονται απο ένα ρυθμικό ήχο το λεγόμενο « κλικ». Ο μυόκλονος υπερώας μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες:

  • Στην ύπαρξη βλάβης στη περιοχή του εγκεφάλου στο τρίγωνο Guillain-Mollaret. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται και ρυθμικές συσπάσεις και σε άλλες μυικές ομάδες όπως στον λάρυγγα, στην γλώσσα, στο πρόσωπο και στο διάφραγμα. Η ύπαρξη αυτής της βλάβης οφείλεται συνήθως νευροεκφυλιστικές ή απομυελινωτικές παθήσεις.
    θόρυβος στο αυτί.ent

    θόρυβος στο αυτί από μυόκλωνο υπερώας

  • Λειτουργικός ψυχογενής παράγοντας του ασθενούς.

Η πρώτη πιθανή αιτία (μυόκλονος υπερώας) μπορεί να διαγνωστεί με απλή φαρυγγοσκόπηση ή ενδοσκόπηση με ορατούς «σπασμούς» της μαλθακής υπερώας που εμφανίζονται στο χρόνο.

Θεραπεία:

Η θεραπεία της μυοκλονίας μαλθακής υπερώας επιτυγχάνεται με Clostridium botulinum (Botox) ενέσεις στους μυς που συσπώνται. Ακριβώς όπως με την θεραπεία σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, τα αποτελέσματα είναι μόνο προσωρινά και η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-12 μήνες.

Μυοκλονίες μέσο ους (μυς του αναβολέα ή τείνοντος το τύμπανο μυ):

Όσον αφορά τον μυ του αναβολέα ή τείνοντος το τύμπανο οι μυόσπασμοι είναι πιο σπάνιοι. Οι μυες αυτοί βρίσκονται εντός του μέσου ωτός και συμμετέχουν στην λειτουργία των ακουστικών οσταρίων. Όπως και με κάθε μυόκλονος, η ταχεία σύσπαση των μυών μπορεί επίσης να προκαλεί το θόρυβο στα αυτιά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει τεστ διάγνωσης αλλά, ενίοτε, μπορούμε να δούμε την σύσπαση του τυμπάνου με την ενδοσκοπική παρατήρηση.

θόρυβος στο αυτί: Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Ο ειδικός ΩΡΛ Νευροωτολόγος, ακοολόγος, ιατρός του ΕΥίασις, μπορεί να σας πει την αιτία των προβλημάτων και τι θεραπεία θα χρειαστείτε ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Είναι ο πλέον κατάλληλα εξειδικευμένος γιατρός να:

  • διενεργεί λεπτομερείς εξετάσεις, ώστε να εκτιμηθεί το πρόβλημα σας,
  • σας προτείνει θεραπείες αποκατάστασης και βελτίωσης

Αξιολογήστε την Ακοή σας.
Προγραμματίστε τον έλεγχο της ακοής σας στο ΕΥίασις,
Εμπιστευτείτε μόνο τους ειδικούς.
Εφαρμόζουμε σύγχρονες λύσεις και θεραπείες.