Η ρήξη τυμπάνου (διάτρηση) μπορεί να είναι μία επώδυνη κατάσταση, ειδικά στην αρχή, και μπορεί να χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση. Επιπλέον, όταν υπάρχει μια μικρή τρύπα (διάτρηση) στο τύμπανο, αυτό δεν μπορεί να μεταδώσει ικανοποιητικά τον ήχο και ο ασθενής δεν ακούει καλά.

Πως προκαλείται η διάτρηση τυμπάνου;
Η διάτρηση τυμπάνου προκαλείται από φλεγμονή ή από τραυματισμό του τύμπανου.
Φλεγμονή: Στην οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, το πύον της μόλυνσης συσσωρεύεται πίσω από το τύμπανο, πιέζει το τύμπανο και προκαλεί έντονο πόνο. Και επειδή τα υγρά είναι ασυμπίεστα και το πύον δεν μπορεί να φύγει από αλλού, τελικά το τύμπανο «σκάει» σε ένα σημείο και τρέχει το πύον από το αυτί.

Τραυματισμός: Ένα χαστούκι, μια δυνατή φωνή στο αυτί, ένα πέσιμο πάνω στο αυτί, κάποιο τροχαίο ατύχημα, μια άτσαλη πτώση στο νερό με το πλάι, ακόμα και η υπερβολική προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα μεγάλο βάρος μπορεί να σπάσει το τύμπανο. Όμως ο πιο συχνός λόγος είναι κάποιο αιχμηρό αντικείμενο που χρησιμοποιεί κάποιος για να ξύσει το αυτί του …πιο βαθιά από ότι πρέπει!
                         
Συμπτώματα
  • Πόνος στο αφτί.
  • Μερική έκπτωση της ακοής. Η απώλεια της ακοής (μπούκωμα του αυτιού) που θα προκύψει ως επακόλουθο της ρήξης, είναι ανάλογη του μεγέθους της τρύπας που θα δημιουργηθεί, άρα σε μια μικρή, γραμμοειδή ρήξη, που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό το σύμπτωμα θα είναι παρόν.
  • Αιμορραγία ή εκροή υγρού από το αφτί.
Πως γίνεται η διάγνωση της διάτρησης τυμπάνου;
Θα χρειαστεί να σας εξετάσει ένας Ωτορινολαρυγγολόγος για να εντοπίσει την αιτία που ενδεχομένως δημιούργησε τη διάτρηση, το σημείο και το μέγεθος της διάτρησης. Το τύμπανο εξετάζεται με μικροσκόπιο, χωρίς καμία ενόχληση για τον ασθενή. Το επίπεδο απώλειας της ακοής προσδιορίζεται με μέτρηση της ακοής, με Ακοόγραμμα.
Τι πρέπει να προσέξω αν έχω διάτρηση τυμπάνου;
  •  Πρέπει να διατηρείτε το αυτί σας στεγνό.
  •  Βουλώστε το αυτί με λίγο βαμβάκι βουτηγμένο στη βαζελίνη όταν λούζεστε ή κάνετε μπάνιο.
  •  Πρέπει να αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας δυνατά.
  • Αν νοιώθετε πόνο στο αυτί ή το νοιώθετε πρησμένο, πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας.
Θεραπεία
  • Αν η τρύπα στο τύμπανο είναι μικρή και πρόσφατη, ίσως να μη χρειάζεται θεραπεία. Το τύμπανο συχνά μπορεί να αυτοθεραπευτεί και η τρύπα σταδιακά να κλείσει μόνη της. Δεν πρέπει όμως να έρχεται το αυτί σε επαφή με νερό μέχρι να κλείσει το τύμπανο.
  • Αν η τρύπα είναι μικρή αλλά δεν κλείσει αυτόματα, τότε μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου σας με την χρήση ειδικού μοσχεύματος που τοποθετείται στο τύμπανο σας.
  • Αν η τρύπα προκαλεί δυσλειτουργία ή σημαντική απώλεια ακοής ή αν ασχολείστε με θαλάσσιες δραστηριότητες (κολύμπι, καταδύσεις), πρέπει η διάτρηση να κλείσει με μια μικρο-επέμβαση που ονομάζεται μυριγγοπλαστική ή εάν χρειαστεί τυμπανοπλαστική.