Η στοματοδυνία, που αναφέρεται επίσης ως σύνδρομο καύσου στο στόμα, χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο καύσου στη γλώσσα, τα χείλη, τον ουρανίσκο ή ολόκληρο το στόμα. Η ακριβής αιτία της στοματοδυνίας δεν είναι γνωστή.

Η στοματοδυνία από μόνη της δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Ορισμένες από τις πιθανές υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν στοματοδυνία είναι οι αλλεργίες, οι ορμονικές ανισορροπίες, η ξηροστομία, η παλινδρόμηση οξέος, οι λοιμώξεις του στόματος, τα φάρμακα, η έλλειψη σιδήρου, η έλλειψη ψευδαργύρου, το άγχος και ο διαβήτης.

Ενίοτε, η στοματοδυνία εμφανίζεται καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται περιοδικά. Η στοματοδυνία είναι επίσης γνωστή ως στοματική δυσαισθησία, γλωσσοδυνία, και στοματοπύρωση.

Γνωστά συμπτώματα: Στοματοδυνία

Στοματοδυνία.ΕΥίασις

Στοματοδυνία. Άλγος στο στόμα

Εκτός από τον πόνο, άλλα γνωστά συμπτώματα της στοματοδυνίας περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, μεταλλική γεύση, αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και ξηροστομία. Η στοματοδυνία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες επιπλοκές, όπως συναισθηματικό στρες, δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στο φαγητό και τη μάσηση και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Θεραπείες και  διαχείριση της στοματοδυνίας:

  • Για την ανακούφιση από το αίσθημα καύσου πιπίλισμα μικρά κομμάτια πάγου 
  • Κρύα ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ανακουφιση
  • Αποφυγή τροφών που περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων.
  • Αποφυγή τροφών και ποτών που επιδεινώνουν ή προκαλούν το αίσθημα καύσου, όπως ζεστά ποτά, πικάντικα φαγητά και αλκοόλ.
  • Εάν η αίσθηση καψίματος επιδεινώνεται μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, αλλάξτε την οδοντόκρεμά σας ή χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα ως οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα.
  • Μείνετε δραστήριοι
  • Θεραπεία ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ για την ολιστική ρύθμιση του οργανισμού.