Αθλητικές Κακώσεις και Βελονισμός

Αθλητικές Κακώσεις και Βελονισμός


Ο βελονισμός σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, βοηθά σημαντικά τον αθλητή τόσο στην φυσική του κατάσταση όσο και στην αυτοσυγκέντρωση του κατά την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα. Έτσι ο έλεγχος του μυϊκού συστήματος είναι καλύτερος και επόμενος και η απόδοση του ανεβασμένη.Οι αθλητές αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λειτουργικής αποκατάστασης. Οι τραυματισμοί πρέπει να αποκαθίστανται γρήγορα, να αποφεύγονται επιπλοκές (αιματώματα, συμφύσεις, έκτοπες οστεώσεις) και να επέρχεται πλήρης λειτουργική δραστηριότητα.
Η ανακούφιση από τους πόνους, η επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα και οι μελλοντικές επιδόσεις του αθλητή αποτελούν οι κύριοι στόχοι στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων.

Συμβολή του βελονισμού στις αθλητικές κακώσεις:

Στην αρχαία Κίνα η χρήση του βελονισμού για την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την αποθεραπεία των σχετικών τραυματισμών απευθυνόταν πρωταρχικά σε άρχοντες, πολεμιστές και ιερούς χορευτές.

Στις ημέρες μας η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων είναι τεκμηριωμένη.

Η ηρεμιστική δράση του βελονισμού (με την ενεργοποίηση των ενδομορφινών και εγκεφαλινών) βοηθάει τον αθλητή να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί που είναι πολύ σημαντικό για την καλύτερη αποθεραπεία, τη μείωση της κόπωσης και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Πριν από έναν αγώνα Βελονισμός /Προπόνησης: 

Μετά από αγώνα /βελονισμός: 

  • Ταχύτερη ανάκαμψη 
  • Μειώνει τη φλεγμονή 
  • Χαλαρώνει τους μυς 
  • Απελευθερώνει ενδορφίνες 
  • Τονώνει το παρασυμπαθητικό σύστημα, το φυσικό θεραπευτικό σύστημα

Συμπερασματικά: ο βελονισμός κινητοποιεί το δυναμικό αυτοίασης του οργανισμού. Διεγείρει το νεύρο-ορμονικό σύστημα και επηρεάζει τους ενδογενείς ομοιοστατικούς μηχανισμούς και έτσι προάγει τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.
 
Βιβλιογραφία
  • Tantivesruangdet N. Acupuncture Treatment for Acute Ankle Injury in the Emergency Department: A Preliminary Case Report. J Med Assoc Thai. 2016 Feb;99. 
  • Bell AE, Falconi A. Acupuncture for the Treatment of Sports Injuries in an Austere Environment. Curr Sports Med Rep. 2016 Mar-Apr;15(2):111-5.
  • Cox J, Varatharajan S, Côté P, Optima Collaboration. Effectiveness of Acupuncture Therapies to Manage Musculoskeletal Disorders of the Extremities: A Systematic Review. J Orthop Sports Phys Ther. 2016 Jun;46(6):409-29.