Αρχική / Νευροωτολογία / Υπερακουσία

Υπερακουσία

Υπερακουσία

 

 Η υπερακουσία είναι η υπερευαισθησία σε καθημερινούς ήχους, οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι ενοχλητικοί στον πληθυσμό. Η διαταραχή που επηρεάζει τη συζήτηση στο ακροατήριο, η υπερακουσία, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Ανάλογα με την ευαισθησία σας στους θορύβους και το περιβάλλον σας, αυτή η κατάσταση μπορεί να χαλάσει την ημέρα σας. 

 

Αίτια

Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή.

Η υπερακοΐα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν έναν εφιάλτη. Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, διαταραχές του ύπνου, όπως και κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους και αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.

Εκτίμηση

Ακοολογικός έλεγχος
Ένα ακοόγραμμα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από υπερακουσία και εμβοές.

Ακτινολογικός έλεγχος
Γίνεται επιλεκτικά κυρίως σε άτομα με μονόπλευρη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (Βαρηκοΐα νευρικού τύπου) για τον αποκλεισμό ενός ακουστικού νευρινώματος.

Θεραπεία

'Η θεραπευτική πρόταση διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη θεραπεία.